Rhodos är en av de sydligaste öarna i den grekiska arkipelagen och har ungefär 120.000 invånare. Den har besökts flitigt genom historiens lopp, inte minst på grund av dess geografiska läge, och här har alla möjliga folkslag omväxlande samlats eller bråkat med varandra.

Namnet Rhodos kommer ifrån en gammal myt om solguden Helios som förälskade sig i och gifte sig med kärleksgudinnan Afrodites och havsguden Poseidons dotter som hette så. Eftersom hon var gift med solen själv så blev den ö som hon beskyddade en av de soligaste någonsin och än idag kallar greker Rhodos för solens ö. Inte att undra på att svenska turister har flockats hit sedan 1970-talet och att ön än idag är en av de populäraste resmålen.

Det kanske förvånar men Rhodos inkorporerades inte in i den grekiska nationen förrän år 1947 och är därmed den sista ö som blev en del av Greklands geografiska område. Innan dess styrdes den av Italien och innan Mussolini ockuperat öarna var den en del av det väldiga Osmanska riket. Under antiken var ön en av romarnas absoluta favoriter och många historiska personligheter har satt fot på dess mark.

Det finns ett stort antal byar och städer på Rhodos men huvudstaden bär samma namn som ön. Här bor ca. 50 000 människor och det var i denna stads hamn som den berömda kolossen på Rhodos stod en gång i tiden. Eftersom ön har en så brokig historia kan man än idag, förutom de obligatoriska kyrkorna, se moskéer och synagogor liksom palats byggda av Johanniterriddarna och italienska byggnader från Mussolinis dagar.

Till Rhodos kan man resa av alla möjliga anledningar; det finns något för precis alla, vare sig man är historieintresserad, sol & badfanatiker, partyprisse eller lugn bokmal. Det är en ö som passar alla åldrar och en semester här blir säkerligen ett oförglömligt minne!